Voetreflextherapie


VoetreflextherapieVoetreflexologie werd 4000 jaar geleden al als volksgeneeskunde toegepast in landen als Egypte, India en China. In de twintigste eeuw heeft de Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald de werking en behandeltechnieken nader onderzocht en uitgewerkt. Hij was daarmee de grondlegger van de Westerse variant van deze therapievorm.


De Westerse voetreflexologie gaat uit van het principe, dat in ons lichaam alle organen, zenuwen en klieren via zenuw- en energiebanen in verbinding staan met specifieke gebieden op onze voeten. Deze gebieden noemt men de reflexzones. Bij voetreflextherapie wordt druk uitgeoefend op deze zones, waardoor de corresponderende weefsels via dezelfde banen gestimuleerd worden.


Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst worden bij de voetreflexmassages zowel de reflexzones bewerkt, alsook de meridianen en acupunctuurpunten. De meridianen vormen samen een intern energetisch netwerk dat het hele lichaam en alle organen voorziet van levensenergie, Qi genaamd. Bij de Chinese methode wordt de massage toegepast op de voeten, de onderbenen en de knieën. En soms ook op de handen en armen, omdat daar ook een aantal meridianen doorheen lopen.


Voetreflextherapie:

geeft verlichting van stress en spanning

verbetert de algehele doorbloeding

verbetert de zenuw– en hormoonfuncties

bevordert de afvoer van afvalstoffen

bevordert de opname van zuurstof en voedingsstoffen

laat de energie weer vrij door het lichaam stromen

stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam


De combinatie van de Chinese en de Westerse methode vergroot de effectiviteit van de behandeling.