Voetreflextherapie


Voetreflextherapie


Wat doet het?

  • geeft verlichting van stress en spanning
  • verbetert de algehele doorbloeding
  • verbetert de zenuw– en hormoonfuncties
  • bevordert de afvoer van afvalstoffen
  • bevordert de opname van zuurstof en voedingsstoffen
  • laat de energie weer vrij door het lichaam stromen
  • stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam


Voetreflextherapie is toepasbaar bij heel veel verschillende klachten, zowel chronisch als acuut. Bijvoorbeeld bij aandoeningen als reuma, artrose, diabetes, fibromyalgie en Parkinson. Maar ook bij burnout, vermoeidheid, slapeloosheid, vastzittende spieren in rug- en schouders, doorbloedingspreblemen, hielspoor en neuropathie. Maar ook bij vagere klachten, 'niet lekker in je vel zitten' en geestelijke disbalansen, zoals depressie, onzekerheid en veel piekeren. Ik kan niet alles hier opnoemen, maar twijfel je of ik in jouw geval iets kan betekenen, stuur me dan s.v.p. gewoon even een berichtje. Dan neem ik contact met je op om dit vrijblijvend samen te bespreken: klik hier om naar het contactformulier te gaan.

Overigens ben ik geen arts, en zal ik voor een diagnose dus altijd doorverwijzen naar de huisarts!


Voetreflexologie werd 4000 jaar geleden al als volksgeneeskunde toegepast in landen als Egypte, India en China. Pas in de twintigste eeuw heeft reflexologie in de Westerse wereld meer bekendheid gekregen.


De Westerse voetreflexologie gaat uit van het principe, dat in ons lichaam alle organen, zenuwen en klieren via zenuw- en energiebanen in verbinding staan met specifieke gebieden op onze voeten. Deze gebieden noemt men de reflexzones. Bij voetreflextherapie wordt druk uitgeoefend op deze zones, waardoor de corresponderende weefsels via dezelfde banen gestimuleerd worden.


Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst worden bij de voetreflexmassages zowel de reflexzones bewerkt, alsook de meridianen en acupunctuurpunten. De meridianen vormen samen een intern energetisch netwerk dat het hele lichaam en alle organen voorziet van levensenergie, Qi genaamd. Bij de Chinese methode wordt de massage toegepast op de voeten, de onderbenen en de knieën. En soms ook op de handen en armen, omdat daar ook een aantal meridianen doorheen lopen.


De combinatie van de Chinese en de Westerse methode vergroot de effectiviteit van de behandeling.