Bijscholing Dupuytren’s disease

15-10-2017


Bijscholing Dupuytren’s disease


Op 4 oktober 2017 heb ik een bijscholingsdag gevolgd over Dupuytren & VoetreflexPlus™. Erg interessant en een waardevolle toevoeging aan mijn vakkennis om mensen verder te kunnen helpen!


Dupuytren, Vikingsklauwen, Keltische klauw en koetsiershanden zijn verschillende benamingen voor dezelfde aandoening. Het is een aandoening aan de pezen, waarbij er een zichtbare verdikking in de handpalmen optreedt. Vaak zie je dat vervolgens de vingers -met name de pink en ringvinger- krom gaan trekken. Dit levert een aantal beperkingen op in de handfunctie, die het dagelijks functioneren kunnen belemmeren. Soms wordt het moeilijk om iets vast te houden, het ‘met de handen werken’ levert problemen op, maar ook iemand een hand geven ter begroeting kan al lastig zijn.


Het is niet duidelijk wat maakt dat Dupuytren ontstaat. Het zou erfelijk kunnen zijn, maar dit is niet bewezen. Het eerste symptoom is een knobbeltje in de handpalm, of -bij de Ziekte van Ledderhosen- op de voet. De Ziekte van Ledderhosen is een soortgelijk peesprobleem, maar dan onder de voet in plaats van op de hand.


Er zijn verschillende medische ingrepen die gedaan kunnen worden om Dupuytren of Ledderhosen te verhelpen. Een operatieve ingreep betekent dat de hand of voet moet herstellen en dus tijdelijk niet gebruikt kan worden. Ook zijn de risico’s groot: er wordt vaak last of beperking ervaren door aangedane zenuwen, ontstaan littekenweefsel of peesletsel na de ingreep. Na dergelijke ingrepen komt in 6 van de 10 gevallen de klacht weer terug. Er is nog geen daadwerkelijke genezing gevonden.


Ook met voetreflextherapie kan de behandeling helaas niet genezen worden. Wel kunnen de verdikkingen in de hand en onder de voet sterk verminderen en ontstaat er meer handbewegingsvrijheid. Via deze weg kan een operatief ingrijpen, met alle risico’s van dien, worden voorkomen of worden uitgesteld. De moeite waard dus, volgens mij!